14.11.08

Για την εξέγερση του Πολυτεχνείου 1973 - 2008

35 χρόνια έχουν περάσει από την μεγάλη παλλαική εξέγερση του Πολυτεχνείου. Το φοιτητικό κίνημα και οι εργαζόμενοι δώσανε την ηρωική μάχη για τρείς μέρες μπροστά και μέσα στο Πολυτεχνείο, δείχνοντας ότι όταν ο λαός θέλει να αποτινάξει από πάνω του την σκλαβιά, έχει την δύναμη να το κάνει.


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η αποκορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας, ενάντια στην φασιστική Χούντα και τα αφεντικά τους τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η συλλογική μνήμη του λαού δεν θα ξεγράψει ποτέ την ηρωική στάση φοιτητών, μαθητών, εργατών μπροστά στις σφαίρες και τα τανκς των Χουντικών, θα τιμά αγωνιστικά τους νεκρούς της εξέγερσης, τους εκτελεσμένους, τους φυλακισμένους και εξορισμένους, τους ανθρώπους του λαού που αγωνίστηκαν για να γίνει πράξη το σύνθημα: “Ψωμί - παιδεία - ελευθερία - εθνική ανεξαρτησία”.

Οι βαμμένες πύλες του Πολυτεχνείου με το σύνθημα “Έξω αι ΗΠΑ - Έξω το ΝΑΤΟ” είναι φάρος για τον αγώνα των φοιτητών, εργαζομένων, όλου του λαού σήμερα. Για τον αγώνα για την απεξάρτηση της χώρας μας απο τις ιμπεριαλιστικές οργανώσεις, του ΝΑΤΟ και τις ΕΕ, που σπέρνουν φτώχεια και θάνατο σε όλους τους λαούς του κόσμου.

Η εξέγερση των συναδέλφων μας στο Πολυτεχνείο το 1973, μας δείχνει τον δρόμο του αγώνα. Τον δρόμο της κατάκτησης των δικαιωμάτων μας.

Η ΠΚΣ Ιταλίας προτάσει σήμερα, όπου η οικονομική κρίση και η επίθεση στην παιδεία σε πανευρωπαικό επίπεδο σαρώνει τα δικαιώματα μας και απειλεί την νεολαία με ανεργία, η ΠΚΣ Ιταλίας παλεύει για:

  • ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν
  • σταθερή εργασία για όλους με μισθούς που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας 
  • συνδικαλιστικές ελευθερίες στις σχολές, στους τόπους δουλιάς, στους δρόμους, κατάργηση των καμερών και των τρομονόμων
  • απεξάρτηση της Ελλάδας από το αιματοκυλισμένο ΝΑΤΟ και την ΕΕ
Αυτό ειναι το σύγχρονο νόημα του Πολυτεχνείου και αυτό μας καθοδηγεί σε δράση.Μαζί με τους εργαζόμενους, μαζί με όλο τον λαό σε κοινό μέτωπο.

Η ΠΚΣ Ιταλίας καλεί όλους τους συναδέλφους να τιμήσουν αγωνιστικά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, σε κάθε πόλη της Ιταλίας όπου σπουδάζουν. Καλεί όσους φοιτητές βρίσκονται στην Ελλάδα να πάρουν μέρος στις κεντρικές εκδηλώσεις 15-17 Νοέμβρη στην Αθήνα στο χώρο του Πολυτεχνείου.

Η συμμετοχή όλων μας πρέπει να θεωρείτε αναγκαιά. Στο δρόμο που χάραξε ο Νοέμβρης του 73, συνεχιζούμε το ίδιο αγωνιστικά για μόρφωση - δουλιά - ζωή.