23.1.08

Ανακοίνωση για την νέα χρονιά και τους νέους αγώνες

Νέα χρονιά ξεκινάει και μπροστά στο φοιτητικό κίνημα προβάλλουν μια σειρά από προκλήσεις και μάχες που πρέπει να δώσει με επιτυχία!
Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και νεολαίοι όχι μόνο αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική της κυβέρνησης πλήττει τα δικαιώματά τους αλλά και συνειδητοποιούν ότι την απάντηση θα τη δώσουν μέσα από το δρόμο του αγώνα.Ακόμα και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναγκάζονται να μιλήσουν για απώλειες του δικομματισμού και δυσκολίες της κυβέρνησης να προωθήσει τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ο απεργιακός ξεσηκωμός έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση!
Την ανάγκασε την να καταφύγει σε ελιγμούς για να προωθήσει, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, την πολιτική της. Στην κατεύθυνση αυτή «φημολογείται» ότι το τελικό σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό δεν θα ενσωματώνει όλες τις αναγγελθείσες ρυθμίσεις. Στην ίδια ρότα κινούνται και τα μέτρα για την παιδεία τα οποία, υπό την πίεση των αντιδράσεων, «φημολογείται» ότι θα καθυστερήσουν.

Οι εξελίξεις αυτές υποδεικνύουν στους φοιτητές τη συνέχιση της πάλης τους το δυνάμωμα της αντίστασης στην πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ. Το 2008 μπορεί να είναι χρονιά αντεπίθεσης μέσα από τους αγώνες που θα αναπτυχθούν ώστε να αποτραπούν τα αντιδραστικά μέτρα και να αποσπαστούν κατακτήσεις, χρονιά που οι φοιτητές θα αποδυναμώσουν μέσα από την καθημερινή τους πάλη τους φορείς της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, χρονιά που θα δυναμώσει η συσπείρωση και κοινή δράση όλο και περισσότερων φοιτητών στην Πανσπουδαστική.

Οι φοιτητές μαζί με το λαό έχουν να δώσουν κοινές μάχες για το ασφαλιστικό!
Η Πανσπουδαστική προβάλλει την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με πρώτο σταθμό τη μαζική συμμετοχή των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων στις 22/1 στα συλλαλητήρια που έχουν προκηρύξει εργατικά σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με πρωτοβουλία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου καθώς και σε καινούρια πανεργατική απεργία.

Αξιοποιούμε την πείρα από τη μεγάλη απεργία στις 12/12!
Έγιναν βήματα στη συμπόρευση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό. Χιλιάδες φοιτητές συμμετείχαν στη μεγαλειώδη απεργιακή κινητοποίηση. Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να δώσει το δικό του στίγμα και παράλληλα μέσα στις σχολές πραγματοποιήθηκαν μία σειρά περιοδειών εκπροσώπων του εργατικού κινήματος για να ενημερωθούν οι φοιτητές για την κατάσταση που επικρατεί στους κλάδους τους. Επίσης φοιτητικοί σύλλογοι συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών, των δικηγόρων, των δημοσιογράφων και των μηχανικών.

Επιτίθενται στα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στο εργασιακά μας μέλλον μας, στη ζωή μας!
Το εργασιακό μας μέλλον επιδεινώνεται και τα μορφωτικά μας δικαιώματα υποβαθμίζονται μέσω της επιχειρούμενης εξίσωσης προς τα κάτω των πτυχίων μας με τα πτυχία των ψευτοκολλεγίων. Από τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, οι οποίες έγιναν αμέσως μετά τη συνάντησή του με μέλη του αμερικάνικού Κογκρέσου και με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αναγνώριση όχι μόνο των ψευτοκολλεγίων της ΕΕ αλλά και των αμερικανικών (για τα οποία καμία ευρωπαϊκή οδηγία δεν υπάρχει). Από τα παραπάνω αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει αναγκαστικά μία κοινοτική οδηγία με την οποία διαφωνεί αλλά επιδιώκει με κάθε τρόπο να αναγνωρίσει τα ψευτοκολλέγια, είτε είναι ευρωπαϊκά είτε είναι αμερικάνικα. Με βάση τις δηλώσεις του Στυλιανίδη σύντομα αναμένεται να έχουμε εξελίξεις στο θέμα των ΚΕΣ.

Παράλληλα ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας δηλώνει στο ραδιόφωνο ότι τα δημοσιεύματα περί παγώματος του νόμου πλαισίου είναι «τακτικός ελιγμός, ένα βήμα πίσω για να κάνει ένα άλμα μπροστά». Ομολογεί δηλαδή ότι ετοιμάζει νέα μέτρα προώθησης της κυβερνητικής πολιτικής. Ήδη η ΕΕ πιέζει για την εφαρμογή του συστήματος των Πιστωτικών Μονάδων (του συστήματος που αποδομεί τα πτυχία και τα μετατρέπει σε άθροισμα σκόρπιων γνώσεων) και για την εφαρμογή της αξιολόγησης των πανεπιστημίων (της διαδικασίας ελέγχου των αναδιαρθρώσεων και του βαθμού υποταγής των πανεπιστημίων στις ανάγκες του κεφαλαίου). Καλούμε του φοιτητικούς συλλόγους να εντείνουν την πάλη τους απέναντι στην εξίσωση προς τα κάτω με τα ΚΕΣ και να βρίσκονται σε ετοιμότητα για εξελίξεις στο μέτωπο της αξιολόγησης και των πιστωτικών μονάδων που θα προωθηθούν με αφορμή την εφαρμογή του νόμου Πλαίσιο.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα διεξαχθούν οι εξεταστικές. Οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να αναλάβουν δράση για να επιβάλλουν την ομαλή και εύρυθμη διεξαγωγή τους. Κάτι που έχει να κάνει με το να μην υπάρχουν μαζικά κοψίματα, να δοθούν αμέσως όλα τα απαραίτητα συγγράμματα και να μην μπουν θέματα εκτός της ύλης των συγγραμμάτων που έχουν ήδη διανεμηθεί.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο σκηνικό ώθηση στο συντονισμό και στην περαιτέρω οργάνωση του φοιτητικού κινήματος μπορεί να δώσει η συγκρότηση της ΕΦΕΕ. Το δίλημμα για τους φοιτητές μπορεί να διατυπωθεί ως εξής: «Αν όχι εμείς–Ποιοί; Αν όχι τώρα–Πότε;» Καλούμε τους φοιτητές να πιέσουν για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, που έχει να κάνει με το να οριστούν εκπρόσωποι για αυτό από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια και να καταλήξει η ημερομηνία της πραγματοποίησής του.
Και την Νέα Χρονιά
Όλοι στον Αγώνα:
  • Για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης
  • Για να μη μένει κανένας νέος ανασφάλιστος
  • Για ανατροπή των νόμων Σιούφα και Ρέππα
  • Καμία εφαρμογή της οδηγίας 36/05 που μας εξισώνει με τα ψευτοκολλέγια - Κατάργηση των ΚΕΣ
  • Καμία εφαρμογή, απόσυρση του νόμου πλαίσιο
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν για όλο το Λαό
  • Δωρεάν Σπουδές – Ολοκληρωμένα Πτυχία για Δουλειά με Δικαιώματα